asapp

Datum: Oktober 2015

Opdrachtgever: Hogeschool Utrecht, Veiligheidsregio Utrecht

Tijdens een crisis is het voor veiligheids- en communicatieprofessionals belangrijk om in korte tijd een goed beeld te hebben van de situatie zodat ze er snel en adequaat op kunnen inspelen. Om de situatie in kaart te brengen, wordt door externe omgevingsanalisten actief gemonitord wat er op sociale media gebeurt.

CONCEPT

Op dit moment wordt tijdens een crisissituatie de reacties van het publiek, personeel en de pers extern gemonitord door een omgevingsanalyst. Vervolgens wordt deze informatie doorgespeeld naar de operationeel woordvoerder. Soms kan het erg lang duren voordat de woordvoerder deze bruikbare informatie beschikbaar heeft. ASAPP (As Soon As Possible App) verandert dit. De app verzamelt zelf alle beschikbare informatie die op (social) media geplaatst zijn en deelt deze overzichtelijk in op verschillende kaartjes.

    

 

 

TECHNIEK

Door slim gebruik te maken van alle beschikbare open data(banken) en publieke informatie op social media weet de app alle informatie slim in te delen in categorieën. Zo weet de app, wanneer er bijvoorbeeld een brand is bij Shell, wie er precies bij Shell werken. Zo kan de woordvoerder snel zien wat de meest belangrijke info is in een overvloed aan data.